Брнабић обишла породицу младића ухапшеног на Видовдан

Премијерка Ана Брнабић посетила је породицу Николе Недељковића, младића кога је тзв. Косовска полицијске служба ухапсила прииком обележавања Видовдана на Газиместану.

Брнабићева је поручила да Влада Србије и тим председника Републике Александра Вучића неће ћутати на неправде које се дешавају Србима на КиМ.

„Као што је рекао председник Вучић у Њујорку, неки нас у Србији оптужују да што више помињемо Косово, то смо даље од ЕУ, али Влада Србије са тимом председника републике неће ћутати на неправду која се дешава Србима на КиМ и бићемо ту и за Николу и његову породицу. Тражићемо правду“, рекла је Ана Брнабић после обиласка породице Недељковић.

Премијерка је истакла да је дошла да породици упути пре свега људску подршку, али и да ће учинити све да истера правду за Николу.

„Ухапшен је 28. јуна на Газиместану, а онда осуђен на осам месеци затвора без икаквих доказа, са неким лажним сведочењима, да се узвикивао неке пароле које изазивају верску, националну мржњу и нетрпељивост“, рекла је Брнабић.

Она је додала да је дошла и да скрене пажњу на то како се спроводи владавина права на КиМ у како то Аљбин Курти каже „демократскијој држави од Србије“.

Навела је да је пример Николе Недељковића само један у низу примера колико тамо, како је истакла, не постоји ни владавина права ни било каква правда кад се ради о Србима.

„Никола Недељовић је момак који није криминалац, он је друштвено одговорна особа, хуманитарац. Оно што је још занимљивије је то што је прошле године на сличан или скоро истоветан начин ухапшен држављанин Црне Горе Ристо Јовановић. Ристо Јовановић је ухапшен по пријави истог полицајца који је ове године ухапсио Недељковића и по истом том сведочењу и он је осуђен. Очигеледно је о чему се овде ради“, истакла је премијерка.

Она је навела да од када је Курти у власти у Приштини чак за 50 одсто се повећао број напада на Србе на КиМ, на српску имовину, повећао се број инцицената тако да је прошла година завршена са 128 разицитих инцидената.

„До сада имамо близу 100 напада на Србе само ове године и то пролази некажњено“, рекла је Брнабић.

Она је указала да се последњи већи инцидент десио 12. септембра када је, како каже, покушано убиство српског младића од 19 година Немање Митровића.

„Видећемо какав ће епилог тога бити, а све се дешава 2022. када је Курти укинуо право на глас Србима на КиМ, основно људско право. Ето о таквој се демократији ради“, рекла је Брнабић.

Поручила је да ће у понедељак адвокати одбране поднети жалбу за Николу Недељковића, а да ће она искористити тај дан да се још једном тим поводом обрати партнерима из ЕУ. Слободанка Недељковић, мајка Николе Недељковића, после разговора са премијерком Аном Брнабић и директором Канцеларије за КиМ Петром Петковићем, изјавила је да се нада се да ће њен син, после жалбе која ће бити поднета у пондељак, брже изаћи из затвора.

Николу Недељковића је Основни суд у Приштини осудио на осам месеци затвора, а премијерка је рекла да ће у понедељак бити поднета жалба.

„Надам да ће Никола брзо доћи кући и да ће, ако већ кажу да су “демократска држава“ увидети да ту нема криивчног дела, да није урадио ништа. Уосталом против Николе нема доказа и надам се да ће правосуђе поступити како треба“, рекла је Слободанка Недељковић за Танјуг.

(РТС)

Повезани чланци

Back to top button