Борељ и Лајчак захтевају од Приштине и Београда хитно спуштање тензија

Шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борељ и специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак су у телефонским контактима с председником Србије Александром Вучићем и премијером такозваног Косова Аљбином Куртијем, а циљ је хитна спуштање тензија на северу КиМ и евентуално одржавање састанка Вучића и Куртија у Бриселу, сазнаје Танјуг.

„Специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак се вратио из Београда у Брисел и сви наши напори су усмерени на спуштање тензија и повратак дијалогу“, речено је за Танјуг у дипломатским изворима у Бриселу.

У ЕУ напомињу да су спремни да посредују дијалогу два лидера који би се одржао у Бриселу, а чија би основна тема била решавање тренутне ситуације на КиМ.

Када је реч о примени Бриселског споразума, у круговима блиским шефу дипломатије ЕУ за Танјуг наглашавају да су сви до сада постигнути договори у дијалогу Београда и Приштине на столу и да их нико није повукао.

Додаје се да су ЕУ, амбасадори Квинте и САД потпуно јединствени у својој поруци да је у интересу и Београда и Приштине да се ситуација на терену смири, а да су у супротном обе стране на губитку.

(извор Танјуг)Повезани чланци

Back to top button