Бисљими: Србија је пристала да отвори архиве

Заменик Косовског премијера Бесник Бисљими изјавио је да се Србија ради решавања питања несталих особа начелно пристала да отвори све архиве, укључујући и оне за ОВК.

На конференцији за медије, Бисљими је нагласио да је то у интересу Косова, јер се, како је истакао, подаци о већини гробница налазе у војним архивама Србије.

Дан након састанака са српском страном у Бриселу, други извршни директор Европских интеграција и дијалога саопштио је да нису постигли договор о темама о којима се може разговарати на високом нивоу. Додао је и да у септембру неће бити састанка премијера Аљбина Куртија и председника Србије Александра Вучића.

Додао је такође да не постоји интерес за наставак споразума о регистарским таблицама за возила.

На трилатералном састанку договорено је да се пронађу модалитети за повратак посмртних остатака седа особа које су идентификоване у масовној гробници у Кижеваку.

Бисљими је изјавио да је у Бриселу поновио захтев косовске стране о удаљавању Вељка Одаловића из српске делегације за нестале.

Потпредседник владе Бисљими је такође изнео детаље о два захтева на билатералном састанку са посредником у дијалогу Мирославом Лајчаком за споразум о енергији и регистарским таблицама.

(извор: Косовапрес)

Повезани чланци

Back to top button