Бинaч: Запаљена летина, власник сумња да је пожар подметнут

У пожару који je у избио у петак 2. јула у послеподневним часовима, Звонку Илићу из Бинча код Витине изгорео је сав овогодишњи род хлебног жита. Ватра је прогутала близу пола хектара пшенице спремне за жетву. Власник претпоставља да је пожар подметнут.

Ватрена стихија је у само једном тренутку оставила Звонка Илића без овогодишње летине. Сав труд и мука нестали су у једном трену, а Звонко је за пожар сазнао случајно, враћајући се кући са испаше.

Фото: Ризница

 „Чувао сам овце и у повратку сам свратио до њиве да погледам да случајно није нака крава ушла у жито. Из даљине сам приметио да се нешто црни. Када сам пришао до њиве имао сам шта да видим, све жито је изгорело. Препознао сам трагове ватрогасног возила које је гасило пожар, а приметио сам да је на неким местима још увек тињала ватра“, прича Илић.

Случај је истог дана око 20 часова пријавио полицији. Сумња да је пожар подметнут из суседног села Бегунце.  

„Не могу да уперим прст ни у кога када нисам видео ништа. Не могу ни да кажем и да је намерно упаљено жито, али овде испод њиве је била гомила отпада који је вероватно неко запалио, а ватра је захватила моју њиву.

Фото: Ризница

Штета је велика. Иако је ово била једина њива под пшеницом Звонко каже не жали ни труда ни уложеног новца већ брине како ће стаду од 60 оваца да обезбеди довољно хране за предстојећу зиму.

Седмочлана породица Илић углавном живи од пољопривреде.

У мешовитом селу Бинча надомак Витине живе Хрвати и Албанци међу којима и близу 30 српских породица.

И. Миљковић  

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button