„Аустроугарска и настанак Албаније 1896. – 1914.“ Душана Фундића биће представљена у Грачаници

Промоција књиге „Аустроугарска и настанак Албаније (1896.-1914)“ аутора Душана Фундића биће одржана у уторак 7. јуна 2022. године у 19 часова у Дом културе „Грачаница“, саопштили су организатори.

Књига је посвећена односу Аустроугарске према настанку албанске државе у истраживачком оквиру политике великих сила према изградњи националних држава. Као посебно важне истраживачке целине у књизи издвајају се истраживање стратешког значаја Албаније за спољну политику Аустроугарске, однос конзула Двојне монархије према локалним политичким елитама, улога аустроугарске албанологије у преобликовању дискурса албанског национализма и пресудан значај Аустроугарске за настанак албанске државе.

„Рукопис ове књиге представља вредан допринос не само српској, него и светској историографији, хуманистичким и друштвеним наукама. Он ће посебно обогатити наш фонд знања о историји Аустроугарске, Албанаца и Балканског полуострва, али ће употпунити и светска истраживања сложеног односа између империја и нација. У њему су на леп и оригиналан укрштена историографска, архивска истраживања и постојеће, социолошке и антрополошке теорије нација и националних идентитета. У томе, он кореспондира са најновијим савременим академским кретањима. Ту је главна снага и допринос рукописа којим се један млад истраживач представља стручној, али и најширој читалачкој јавности.“ (из рецензије проф. др Милоша Ковића)

О књизи ће говорити: Ања Николић, истраживач сарадник, Балканолошког института САНУ, Немања Димитријевић историчар, Марко Марковић директор Архива Косова и Метохије и аутор.

Повезани чланци

Back to top button