Анти – ковид мере косовске владе до краја године

Мере заштите против ковида 19 биће настављене до краја године, очекује се да Влада, Институт за јавно здравље у координацији са градоначелницима  у међувремену одлиуче да наставе да поштовањем успостављених мера м одличено је после онлајн састанка Савета градоначелника са Владом Косова и представницима косовских здравствених институција, јавља Косовапрес.

Састанку су присуствовали градоначелници косовских општина, заменик премијера Бесник Тахири, министар здравља Арменд Земај, директор Националног Института за јавно здравље  Насер Рамадани и директор Универзитетског болничког центра Косова, Валбон Краснићи.

Потпредседник владе Бесник Тахири упозорио је  да се још увек мора бити врло опрезан у прецени и примени мера иако се ситуација са вирусом Ковид 19 на терену побољшава.

Косовски министар здравља Арменд Земај наглашава да су до сада предузете мере предострожности дале своје позитивне ефекте.

„ Тренутно је 15 општина у црвеној, девет у жутој, док су остале општине у зеленој зони. Потребна нам је додатна посвећеност, посебно у надгледању мера и наставку одличне сарадње између Владе и косовских општина. За празнике на крају године бићете благовремено обавештени о нашим заједничким корацима детаљном проценом ситуације. Коначно, у односу на земље региона и Европе, не стојимо лоше, јер у већини од њих постоји пораст броја заражених док постоје упозорења за потпуно затварање, посебно за празнике на крају године“, рекао је Земај-

Учесници виртуелног састанка договорили су се да повећају институционалну будност у погледу мера заштите од коронавируса.

Министар здравља Арменд Земај касније се огласио и посредством друштвених мрежа. Он је на свој фејсбук профилу написао да је на данашњем онлајн састанку са градоначелницима направљена процена епидемиолошке ситуације, као и даљи кораци који ће се предузети до краја године.

„Иако смо видели да су мере предузете на основу категоризација општина имале ефекта, више је него неопходно наставити са тим мерама. Заједничко је откриће да морамо бити што пажљивији и строжи како не бисмо дозволили ширење заразе. Позивам грађане да буду опрезни, пажљиви и да примене мере против Ковида. Имамо законску обавезу према грађанима, свако у својој одговорности, да на првом месту буде заштита здравља грађана. Заједно са градоначелницима и премијером Хотијем, у сарадњи са  Нацоналним институтом за јавно здравље бићемо у сталном контакту и у пуној координацији, пре него донесемо одлуку у вези са анти- ковид мерама до краја године“, написао је Земај.​

Повезани чланци

Back to top button