АЛИМС: све вакцине су проверене и безбедне

Забуну на друштвеним мрежама изазвао је документ у којем се наводи да цепива против короне нису испунила предуслове да би могла да се примењују у Србији, пише Политика.

Документ у којем се тврди да вакцине које се налазе у Србији немају дозволу за пуштање у промет, као и да им је рок употребе веома кратак, ових дана је преплавио друштвене мреже. То је утицало на неке грађане да одустану од вакцинације јер им није било сасвим јасно да ли су исправна цепива која стижу у Србију.

У Агенцији за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС) демантују те наводе и било које тврдње да су одређени документи који се у претходним данима појављују и деле по друштвеним мрежама икакав доказ како вакцине против ковида 19 нису испуниле све законом дефинисане и неопходне предуслове да би смеле да се примењују у Србији и како је вакцинација у нашој земљи почела пре добијања прописаних дозвола.

– Напротив, одговорно и са пуном стручном и законском подлогом тврдимо како су сваки документ који изда агенција, свака дозвола и сертификат поткрепљени ригорозном и темељном експертском провером. Све то се чини према строгим критеријумима из домаће правне регулативе која је усклађена са законодавством ЕУ и других најразвијенијих земља као и смерницама и препорукама Светске здравствене организације. Наглашавамо да су све неопходне дозволе за сваку вакцину против ковида 19 која се примењује у Србији издате и благовремено, а уз велики труд и залагање запослених у агенцији – напомињу у овој институцији.

У агенцији истичу да се на интернету помиње и сертификат анализе за производ „Фајзер-Бионтек” ковид 19 вакцине, који се коментарише без улажења у аутентичност и извор тог документа, односно слике.

– Заиста постоји сертификат издат 11. јануара 2021. и у којем је јасно наведено да узорак ове вакцине одговара прописаним захтевима. Даље се наводи како је производ „увезен на основу решења број 515-07-20814-20-001 од 30.12.2020. издатог од агенције”. Наведени документ односи се на серију лека која је увезена по свим законским основама и контролисана по највишим стандардима које прати агенција, односно њена Национална контролна лабораторија. Вакцине (тачно дефинисане серије и количине) на које се односи овај сертификат стога имају све неопходне дозволе и смеју да се примене у имунизацији у нашој земљи у складу са сажетком карактеристика лека. То је омогућено како поменутим решењем, то јест увозном дозволом/одобрењем за увоз лека издатог у складу са чланом 141. закона (на коју се документ позива), тако и самим сертификатом анализе који је и коначна потврда агенције која се издаје пре него што било који лек сме да се примењује – истичу у овој институцији.

Производ се не сме продавати и на било који начин њиме руковати, сем за потребе које су дефинисане увозном дозволом, односно одобрењем на које се позива и сертификат анализе и на то се односи фраза да „лек нема дозволу за стављање у промет на територији Републике Србије” која се такође налази на сертификату. Та увозна дозвола, односно одобрење је базирано на захтеву здравствене институције, у овом случају Института за јавно здравље Републике Србије „Др Милан Јовановић Батут” и агенција је у овом тренутку до сада за ову вакцину издала две увозне дозволе/одобрења (17.12. 2020. и 30.12. 2020.), односно три сертификата анализе (23.12. 2020. – након чега је започета вакцинација по први пут у Србији, а затим и 4. 1. 2021. и 11. 1. 2021).

– Агенција је у међувремену издала и условну, односно привремену дозволу за предметну вакцину и наставиће да темељно контролише сваку увезену серију вакцина против ковида 19 овог произвођача, али и све друге лекове, вакцине и медицинска средства, као што је то чинила и у претходних 16 година свог постојања. Сви наведени подаци су у духу транспарентног деловања, доступни путем претраживача по кључним речима на интернет страници Агенције www.alims.gov.rs као што је то случај и са свим другим производима и поступцима које на било који начин одобравамо – напомињу у Агенцији за лекове.

Из ове установе уверавају грађане да ће они да наставе да контролишу квалитет, ефикасност и безбедност свих лекова, а посебно вакцина против ковида 19 и да ће јавно објављивати информације о свим активностима како би се предупредиле све могуће дезинформације и довођење у опасне заблуде грађана Србије.

(извор: Политика)

Повезани чланци

Back to top button