Изборна Скупштина УНС-а: Живојин Ракочевић изабран за новог председника

Књижевник, новинар и директор Дома културе у Грачаници Живојин Ракочевић већином гласова јуче је изабран за председника УНС-а, најстаријег новинарског удружења на Балкану. Верификациона комисија је током данашње седнице саопштила изборне резултате на основу којих је Ракочевић освојио натполовичну већину гласова.

За Ракочевића је гласало 263 новинара док је досадашњи председник УНС-а Владимир Радомировић освојио 241. глас. Током данашњег заседања извештај верификационе комисије је усвојен у потпуности, с тим што је накнадним гласањем одлучено да се понове избори за чланове Управног одбора, будући да је комисија констатовала да се у кутији за гласање за чланове овог тела налазе два гласачка листића вишка.

На седници Изборне скупштине у Београду, чије је заседање започело јуче, 592. редовних чланова Удружења новинара Србије бирали се чланове извршног и надзорног одбора, суда части и свог председника.  

Претходно је кандидациона комисија предложила досадашњег председника Владимира Радомировића, а нешто касније је усвојен и предлог актуелног председника да Живојин Ракочевић буде други кандидат.

Расправа о дневном реду, пословнику, ко и како броји гласове и о томе да ли да се говори једном или више пута у времену од три минута обележила је већи део подневног и поподневног дела седнице Изборне скупштине.

Ивона Талевска, фото: Ризница

Колегама из Србије су се на самом почетку скупштине обратили представници Удружења новинара из Грчке, Републике Српске и Северне Македоније.

Захваливши се на помоћи у вакцинама против ковида 19 које је УНС обезбедио за новинаре из Републике Српске, председник Удружења новинара РС Бранимир Ђуричић је Скупштини УНС-а пожелео плодоносан рад.

„Загледани смо у вас и заинтересовани смо за сваки вид сарадње“, рекао је Ђуричић.

Као симбол сарадње и пријатељства председнику УНС-а Владимиру Радомировићу је од стране Асоцијације атинских новинара уручена реплику античке статуе руковања.

Председница Асоцијације новинара из Северне Македоније Ивона Талевска говорила је о стању медија и положају новинара у овој бившој југословенској републици. Она је рекла да од УНС-а као најстаријег новинарског удружења очекује покретање иницијативе за формирање Балканске асоцијације новинара у чији би састав ушла новинарска удружења из Северне Македоније, Бугарске, Србије, Црне Горе.

Изборна скупштина УНС-а биће завршена данас.

И.М.

Повезани чланци

Back to top button