Почетак размештања међународних војних снага широм Косова

На Косову и Метохији је 12. јуна почело размештање међународних безбедносних снага, на основу Резолуције 1244 Савета безбедности УН.

Косовске снаге (енгл. Kosovo Force), познатије по свом акрониму КФОР (, представљају међународне мировне снаге под вођством НАТО-а чији је задатак чување реда и мира, односно стварања и одржавање сигурности на Косову и Метохији.

КФОР је на простор Косова и Метохије стигао 12. јуна 1999. године, два дана након што је усвојена Резолуцији 1244 Савета безбедности УН и три дана након потписивања Војно-техничког споразума у Куманову. У то време, на Космету је влада велика хуманитарна криза, а војне и полиције снаге СР Југославије и Ослободилачка војска Косова су свакодневно водиле борбе. Приближно милион људи је избегло.

КФОР постепено преноси своја овлашћења заштите верске и културне баштине на Косовску полицију.Према подацима из децембар 2018. године, КФОР је у свом саставу имао око 3.642 војника из 28 земаља.

Контингенти КФОР-а су првобитно били груписани у 4 регионално засноване мултинационалне бригаде. Бригаде су биле одговорне за одређено подручје операције, али под јединственим ланцем команде под надлежношћу команданта КФОР-а.

У августу 2005. године, Северноатлантски савет је одлучио да изврши реконтрукцију КФОР-а, замењујући четири постојеће бригаде са пет оперативних група, како би се омогућила већа флексибилност, нпр. уклањањем ограничења за прекогранична кретања јединица са седиштем у различитим секторима Космета. Затим. у фебруару 2010. године, мултинационалне оперативне групе су постале мултинационалне борбене групе и у марту 2011. године, КФОР је поново реконструисан, сада у само две мултинационалне борбене групе, једна са седиштем у кампу Бондстил код Урошевца, друга са седиштем у кампу Вилађо Италија код Пећи.

На свом врхунцу, КФОР је бројао 50.000 припадника који су долазили из 39 различитих земаља чланица и партнера НАТО-а. Почетком 2002. године број припадника је смањен на 29.000. У јуну 2003. године због побољашња опште сигурности број припадника је поново смањен, овога пута на 26.000, да би до краја године број припадника износио 17.500. У јуну 2009. године број припадника је поново смањен, на 10.200. Према подацима из 2018. Године. Према подацима из децембра 2018. године, КФОР је у свом саставу имао око 3.642 војника из 28 земаља

Повезани чланци

Back to top button